Autó hűtő tisztítás

Miért fontos az autók hűtőrendszereinek időszakos tisztítása?

A motor túlmelegedése számtalan okra vezethető vissza. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma a gépjármű hűtőrendszerében lévő lerakódás, amely többnyire korróziós folyamatok által keletkezik. A vízkő lerakódás általában abban az esetben jelenhet meg az autók hűtőjében, ha a tulajdonos hűtőfolyadék helyett, spórolás vagy megfelelő tudás hiányában csapvizet használ hőátadó közegként. Ha nem végzünk időközönként vegyszeres tisztítást a hűtőrendszeren, ezek a lerakódások keresztmetszet csökkenést, végül teljes dugulást okoznak a rendszerben. A rendszeresen tisztított gépjárművek hűtőrendszerei folyamatos és hatékony hűtést biztosítanak, kisebb valószínűséggel tömődnek el.

 

Eldugult autó hűtőrendszer tisztítása.

Az eldugult hűtőrendszer nem feltétlenül szorul cseréle! Az LMP csomagunk savazó szivattyújának keringési iránya egy kapcsoló által változtatható. Az oda-vissza áramlás szépen fokozatosan bontja meg mindkét irányból az eldugult rendszert, fellazítva a lerakódást, mely a legtöbb esetben elegendő a dugulás elhárításához.

Hűtőrendszer korróziós folyamatának lassítása.

A munkafolyamat végső műveleteként ajánlott a rendszer passziválása. Erre a célra csak a korróziógátló adalékot tartalmazó vegyszer alkalmas. Az ipari tisztítási karbantartási szolgáltatások területén, több mint 15 éves tapasztalatunkra hivatkozva ajánljuk egyik legkedveltebb termékünket a Masterchem AF1-et, melyet mi is alkalmazunk minden egyes hőcserélő és egyéb zárt technológiai rendszerek tisztításakor. A fémfelületek passziválása minimális ráfordítás, ami később többszörösen megtérül.

 

Milyen vegyszer használata ajánlott autó hűtőrendszerének tisztításához?

A trisó hidrolízise erősen maró lúgos oldatot képez, ami a fém felületeket is roncsolja, ráadásul a vízkövet közel sem oldja olyan hatékonyan, mint egy vízkőoldó, így jelentősebb vízkőlerakódás esetén a hűtőrendszer tisztítás hatásfoka alacsony lesz, rövid időn belül újra jelentkezhet a hűtési hatékonyság visszaesése. Ajánlott elolvasni a témához kapcsolódó cikkünket, mely mélyíti a tudást a vízkőoldó anyagok felhasználhatóságát illetően.

Technológiai rendszerek tisztításához fejlesztett termékeink:

MASTERCHEM S2 – Vízkőeltávolító anyag hűtőtornyokhoz, komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM S2 NFH – Vízkőeltávolító koncentrátum komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM FERRACID CITRO – Vízkő és mészoldó koncentrátum

MASTERCHEM SC POWDER – Kristályos szerkezetű vízkőoldó

MASTERCHEM SC PRO – Nagy koncentrációjú vízkőoldó koncentrátum gépek, berendezések és felülettisztításhoz

 

Autó hűtőrendszer mosás vagy melegvizes átöblítés?

A gépjármű hűtőrendszer öblítéssel csak elodázzuk az elkerülhetetlent: a hűtőrendszer tisztítást. Célszerű melegvizes előöblítéssel eltávolítani a lerakódásból leváló nagyobb darabokat, majd cirkuláltatva átsavazni a rendszert. Végső lépésként mindig passziváljuk a fémfelületeket!

 

Autó hűtőrendszer tisztítás házilag.

A gépjárművek hűtő rendszerének tisztítását, valamint az azokból fakadó további problémák orvoslását csak szakemberek tudják hatékonyan és szakszerűen elvégezni. Ezért azt tanácsoljuk, hogy még akkor is konzultáljunk szakemberekkel, ha teljes magabiztossággal állunk neki az autó hűtőrendszerének tisztításához.

A munkafolyamatokhoz minden esetben kötelező az előírt védőeszközök használata!