Az Európai Unió területén évente valamivel több mint 2 milliárd tonna hulladék keletkezik, amelyhez Magyarország egy 2022-es adat szerint 3 215 000 tonnával járul hozzá.

 

A hulladékgazdálkodás során fontos, hogy minimalizáljuk a hulladékok keletkezését. A hulladék szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával sokat tehetünk környezeti lábnyomunk csökkentéséért, emellett azonban preventív módszereket is alkalmaznunk kell, amelyekből most megmutatunk egy valóban forradalmi technológiát.

A háztartási és ipari hulladékok jelentős részét képezik a különböző kozmetikai, tisztító-karbantartó aeroszolok. Kevesen tudják, hogy az üres aeroszolos flakonok szelektíven nem gyűjthetőek. Ezek túlnyomó részt veszélyes hulladéknak minősülnek, amennyiben a bennük lévő termék, a biztonsági adatlap alapján veszélyes minősítést kapott. Ezeket az információkat jól értelmezhető piktogramok jelzik a felhasználók számára, ám ezek a jelölések lekophatnak sérülhetnek a csomagoláson, így előbb vagy utóbb, még a helyesen kiválogatott aeroszolos flakonok is a kommunális hulladékba kerülnek. Ebben az állapotban az újrahasznosításuk a hajtógáz és különböző termékmaradvány miatt (lúgos vagy savas vegyszerek, fertőtlenítők, festékek és különböző olajszármazékok) nem lehetséges.

A flakonok feldolgozására különböző technológiák és automata berendezések állnak rendelkezésre. Első lépésként biztonságosan lefejtik és összegyűjtik a flakonban maradt hajtógázt, -amit később energetikailag hasznosítanak- majd a kiürített aeroszolos flakonokat préseléssel tömörítik, a rajtuk lévő papír, festék, lakk réteget pedig égetéssel távolítják el. A megmaradt fém komponenseket kiválogatják és újrahasznosítják. 

Az aeroszolos termékek felhasználása napjainkban nélkülözhetetlen és változatos, feldolgozásuk már kevésbé az. Az ügyben jelentős javulást hozhat a Respray Solutions forradalmi találmánya, az aeroszol újratöltő technológia, melyet közösen, a MASTERCHEM termékcsalád innovációjaként kívánunk bevezetni 2024 évben.