Kármentesítő anyagok, abszorbensek

Rendszeresen érkeznek cégünkhöz olajos szennyeződések eltávolításával kapcsolatos ipari tisztítási megkeresések. Legyen szó komolyabb olajszennyezésről, vagy akár csak egy nagyobb csúnya foltról, a szennyező anyag tulajdonságából fakadóan soha sincs egyszerű dolgunk, mert a beton egy igen porózus anyag, így a folyadékok -köztük az olaj is- könnyedén leszivárog a beton alsóbb rétegeibe.

olajfolt betonon

Egy tisztítási munkafolyamat hatékonysága, az elért tisztítási hatásfok mértéke sok dologtól függ:

  • a hordozó anyag fajtájától, összetételétől
  • szennyeződés mértékétől
  • szennyező anyag fajtájától
  • szennyezéstől eltelt időtől
  • egyéb környezeti, időjárási tényezőktől
  • az alkalmazott kármentesítő anyagok fajtájától

Olajszennyezés esetén nagyon fontos a kármentesítés azonnali megkezdése!

 

Olajszennyezés eltávolítása betonról

Első lépésként meg kell szüntetni az olajszennyezés forrását. Az üzemekben, raktárakban tárolt olajos kannákat és hordókat célszerű targoncázható vagy hidraulikus emelővel mozgatható kármentő tálcákra, raklapokra helyezni, mert ezek az egyszerű és praktikus eszközök egy váratlanul bekövetkezett balesetben nagyban megkönnyítik a dolgunkat, az anyagok kiömlésének felfogásakor. Ha egy munkagépből, termelési eszközből szivárog az olaj, felfogó tálcával és a hozzá rendszeresített cserélhető olajfelszívó paplanokkal kell felfogni az anyagot a szivárgás elhárításáig.

olajfelszívó abszorbensek

Ezt követően azonnal körbe kell keríteni a szennyezett területet, megakadályozva a kiömlött olaj további terjedését. Az olaj szennyeződés mértékétől függően ez történhet hidrofób olajfelszívó kígyó, olajfelszívó lapok vagy olajfelszívó tekercsek használatával. Ha esővízgyűjtő- elvezető csatorna is van a területen, és fennáll a veszélye az olaj beszivárgásának, aknazáró paplannal kell a leszigetelni a csatornazáró fedeleket. Amennyiben ezzel már elkéstünk, olajfelszívó aknahurkákat kell leengedni az aknákba, mely képes felfogni és magába zárni az olajszennyeződést.

Bizonyos esetekben célszerű targonca és lépésálló tekercseket is használni, hogy más termelési folyamatokat ne akadályozzon, vagy hogy a kármentesítést zavartalanul tudjuk végezni, az abszorpciós folyamatok közben is.

Miután megszüntettük az olajszennyezés forrását és gondoskodtunk a szennyezett terület elszigeteléséről, megkezdődhet a kármentesítés, az olaj felitatása.

A kiömlött olaj megkötését olajfelszívó, olajmegkötő granulátummal és olajfelszívó lapokkal kell végezni. Folyamatosan figyeljük a kármentesítő anyagok abszorpciós kapacitását. Az anyagokat addig kell adagolni, míg az olajfelszívó kapacitása már nem maximalizálódik.

olajfelszívó anyagok

A felitatott olaj ezután könnyedén begyűjthető, amit az erre a célra rendszeresített konténerbe kell tárolni, amíg a helyi előírások alapján meg nem történik veszélyes hulladékként a semlegesítése. Ez a legtöbb esetben az energetikai felhasználást jelenti.

Csakis a kármentesítési folyamatok után kezdődhet el a tisztítás!

Egyedül a professzionális ipari zsíroldó vegyszerek képesek hatékonyan eltávolítani a zsíros, olajos szennyeződéseket a beton felületéről. A betonban mélyebbre szívódott olajszennyezés eltávolításához gépi mechanikai behatás is szükséges. A padozattisztító gépekhez speciális zsíroldó koncentrátumot használunk a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, de alkalmazható magasnyomású forróvizes, vagy UHP, azaz ultra magasnyomású technológia is.

A tisztítási munkafolyamat végén a megtisztított terület a környezetéből feltűnően kiemelkedik, ezért ott, ahol esztétikailag ez zavaró lehet, érdemes a teljes területet egybefüggően tisztítani!

Olajszennyezés eltávolítása víz felszínéről

Nyílt vizeken főként balesetek vagy elhanyagolt műszaki állapotban lévő vízi járművek okozhatnak olajszennyezést tengerekben, tavakban – víztározókban, folyókban, vízelvezető árkokban. Tettenérések hiányában feltételezhetően szándékosan is próbálnak így megszabadulni ettől a veszélyes anyagtól, dacolva a kiszabható, nagyon komoly büntetésekkel, bírságokkal.

abszorbens anyagok

A víz felszínén úszó olaj súlyos környezeti katasztrófát is előidézhet. Az olajos szennyező anyag akadályozza a fotoszintézist, a vizek oxigénforgalmát, megnehezíti az élőlények légzését. A vizekben lebegő üledékrészecskékhez hozzátapadva lesüllyed a fenékre, így veszélyeztetve a teljes vízi ökoszisztémát. A vizekben bekövetkezett olajszennyezés, annak méretétől függően, víztaszító olajgáttal történő elkerítését követően felszámolható: olajfölöző berendezésekkel; baktériumokkal; vagy hidrofób, azaz víztaszító olajfelszívó abszorbens lapokkal; további olajfelszívó hurkákkal, melyek olajjal telítve is képesek lebegnek a víz felszínén.

Olajfoltok eltávolításával, zsíroldó koncentrátumainkkal, vagy folyadék- és olajfelszívó anyagokkal kapcsolatban, forduljon bizalommal területi értékesítési menedzsereinkhez.