Élelmiszeripari NSF termékek

Élelmiszer-biztonságos ipari kenőanyagok, tisztítószerek

A gyártók, a szabályozó hatóságok és a fogyasztók az NSF International-től (National Sanitation Foundation – Nemzetközi Közegészségügyi Alapítvány) várják azokat a közegészségügyi szabványok és tanúsítási programok kidolgozását, amelyek segítik a világ élelmiszereinek, vízének, fogyasztási cikkeinek és környezetének védelmét. A mérnökökből, mikrobiológusokból, toxikológusokból, vegyészekből és közegészségügyi szakértőkből álló nonprofit szervezet 180 országban nyújt szolgáltatásokat az összes főbb iparágban, több mint 75 éve. Az ISO/IEC 17025 szabvány szerint akkreditált, korszerű globális laboratórium hálózat széles körű vizsgálati-tanúsítási és műszaki szolgáltatásokat, valamint emberi egészségi kockázatértékeléseket biztosítanak.

Az NSF jelölés az Ön biztosítéka arra, hogy az élelmiszeriparban vagy a gyógyszeriparban használható tisztítószereket, kenő-zsírzó termékeket, egyéb vegyi anyagokat a ma létező egyik legelismertebb független tanúsító szervezet tesztelte. A fogyasztók, a gyártók, a kiskereskedők és a szabályozó ügynökségek világszerte nagyra értékelik.

Az NSF tanúsító jelzéssel ellátott Masterchem élelmiszer-biztonságos termékeink megfelelnek az összes szabvány követelménynek, beleértve a további termékteszteket és a rendszeres ellenőrzéseket annak érdekében, hogy a termékek folyamatosan is eleget tegyenek ezen szigorú szabványnak.

Az NSF jelzés biztosítékot nyújt arra vonatkozóan, hogy a terméket pártatlanul megvizsgálták a megállapított szabványoknak vagy irányelveknek megfelelően. Megerősíti, hogy a termék címkézését és állításait egy megbízható harmadik fél objektíven ellenőrizte. Az élelmiszerek esetleges szennyeződése miatt létfontosságú, hogy ezek a vegyületek megfeleljenek a szigorú biztonsági és minőségi szabványoknak.

Az NSF kategóriák

Azokon a termelési területeken, ahol előfordulhat az élelmiszerrel való véletlen érintkezés, csak H1 kategóriájú termékek használhatók. Ezek az anyagok engedélyezetten érintkezhetnek a termékkel. Ezzel szemben H2; K1; stb kategóriájú termékünk csak olyan élelmiszeripari vagy gyógyszeripari területeken használható, ahol kizárható a feldolgozandó termékkel való véletlen érintkezés.

Példának okáért vegyünk most egy baromfi-feldolgozó üzemet. A szállítószalagon használt ipari kenőanyagnak H1-esnek kell lennie, mivel az ipari kenőanyag elméletileg az élelmiszerre csöpöghet; azonban egy élelmiszer feldolgozó szállítószalag alatt lévő alkatrészen már használható a H2 besorolású ipari kenőanyag is. Gondosan meg kell vizsgálni, hogy a zsírzó-kenőanyag milyen valószínűséggel kerülhet érintkezésbe az élelmiszerrel. Épp ezért sok élelmiszer-feldolgozó azt a megközelítést választotta, hogy mindkét esetben H1 ipari zsírzó-kenőanyagot használ, hogy eloszlasson minden kétséget a legyártott élelmiszer biztonságával kapcsolatban.

Veszélyelemzési és Kritikus Ellenőrzési Pontok (HACCP) program keretén belül a gyártóknak fel kell mérniük a kockázatot a feldolgozási-gyártási művelet minden olyan pontján, ahol szennyeződés akár véletlenszerűen is előfordulhat. Minden élelmiszer-biztonságos besorolású tisztítószer, kenő-zsírzó termék vásárlása előtt érdemes ellenőrizni, hogy az adott termék valóban átesett-e az NSF jelöléshez szükséges vizsgálatokon. Ennek legmegbízhatóbb és legegyszerűbb módja a hivatalos White Book™ lista felkeresése, ahol a cég vagy terméknév beírásával gyorsan ellenőrizhető, szükség szerint le is tölthető a regisztrációs számmal ellátott tanúsítvány.

Masterchem NSF élelmiszer-biztonságos termékcsaládunk mellett HACCP-rendszerekbe illeszthető ipari tisztító és ipari karbantartó anyagokat is megtalál széles termékpalettánkon.

Letölthető NSF tanúsítványaink:
MASTERCHEM FS LUBE 200
MASTERCHEM FS LUBE PTFE
MASTERCHEM FS MULTI 10
MASTERCHEM FS SOLVE 500

NSF - élelmiszer biztonságos Masterchem Multi 10 NSF - élelmiszer biztonságos Masterchem Solve 500 NSF - élelmiszer biztonságos Masterchem LUBE 200 NSF - élelmiszer biztonságos Masterchem LUBE PTFE

NSF jelzésű élelmiszeripari termékek esetében további kategória besorolások adnak útmutatást azok megfelelő használatáról.
Kenőanyagok esetében:

 • H1 kategória: Általános – véletlen érintkezés lehetséges
 • H2 kategória: Általános – kizárt az érintkezés
 • H3 kategória: Oldható olajok
 • HX-1 kategória: A H1 kenőanyagokhoz használható összetevők (véletlen érintkezés lehetséges)
 • HX-2 kategória: H2-kenőanyagokhoz használható összetevők (kizárt az érintkezés)
 • HX-3 kategória: A H3 kenőanyagokhoz használható összetevők (oldható olajok)

Oldószeres tisztítószerek esetében:

 • K1 kategória: Nem feldolgozó területű termékek
 • K2 kategória: Elektronikus műszertisztítók
 • K3 kategória: Ragasztó-/ragasztóeltávolítók
 • KX kategória: Oldószeres tisztítószerekben használható összetevők

Tisztítószerek esetében:

 • A1 kategória: Általános tisztítószerek
 • A2 kategória: Áztatótartály, gőz/mechanikai tisztítószerek
 • A3 kategória: Savas tisztítószerek
 • A4 kategória: Padló- és faltisztítók
 • A5 kategória: Fagyasztó padló- és faltisztítók
 • A6 kategória: Súroló tisztítószerek
 • A7 kategória: Fémfényezők – nem élelmiszerrel érintkezés
 • A8 kategória: Zsírtalanítók/kátrány eltávolítók
 • AX kategória: Tisztítószerekben használható összetevők