Légkondicionáló tisztítása

Rossz közérzet, levertség, gyengeség…
Biztos benne, hogy csak tavaszi fáradtság?
Gondolt már arra, hogy az Ön szervezete akár nagy erőkkel is küzdhet a légkondicionáló berendezésekben megtelepedett kórokozók ellen?

A téli időszakban az átlagosnál is kevesebb vitamint viszünk be szervezetünkbe, így néhány hónap alatt immunrendszerünk legyengül, sebezhetővé válik.

A napi átlaghőmérséklet folyamatos emelkedésével kezdetét veszi a légkondicionáló berendezések használata. A hűtési szezon jóval hamarabb elkezdődik, mint azt eredetileg gondolnánk. A gépjárművek, valamint a tetőtérben kialakított lakóhelyek, irodák klímáit gyakran már márciustól kezdve, egészen októberig napi szinten üzemeltetjük.

A klímaberendezések rendszeres és szakszerű tisztítása egészségügyi és energetikai szempontból is nagyon fontos munkafolyamat a berendezések igénybevétele előtt.

A klímatisztítás jelentősége egészségügyi szempontból.

Az elhanyagolt vagy nem megfelelően tisztított légkondicionáló berendezések mikrobiológiai kockázatokat jelentenek. A berendezés működése során, a kondenzációs folyamat által lecsapódó pára és finom porszemcsék elegye tökéletes búvóhelyet biztosít az olyan, szemmel nem látható kórokozók számára, mint a penészgombák, baktériumok, vírusok.

Baktériumok:
A Legionella pneumophila okozta Legionárius betegség -ismertebben Légiós betegség- mely az amerikai hadsereg veteránjainak megrendezett 1976-os találkozón, több mint 220 ember betegített meg, akik közül 34-en életüket is vesztették a fertőzésben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, 2021-ben pontosító Módszertani levelet tett közzé, amely annak érdekében került kiadásra, hogy a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletben rögzített fő szabályoknak, előírásoknak megfelelő intézkedések gyakorlati megvalósításához segítséget nyújtson. Idézet a fent említett módszertanból:

“A Legionella baktériumok természetes vizekben és nedves környezetben kis számban bárhol megtalálhatóak.

A Legionella baktériumok okozta betegségek emberről emberre nem terjednek, a fertőződés háromféle mechanizmus útján jöhet létre: Legionellát tartalmazó közeg belélegzésével (inhaláció), félrenyeléssel (aspiráció) és ritkán közvetlen kontaktussal. A betegség leggyakrabban Legionella baktériumokat tartalmazó aeroszol belégzését követően alakul ki. A Legionella baktérium elméletileg bárkit képes megbetegíteni, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes csoportok, elsősorban az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű emberek különösen érzékenyek a fertőzésre. Ez az állapot számos betegségre (pl. cukorbetegség, daganatos, veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegségek, transzplantáción vagy más műtéten átesett betegek) és bizonyos korcsoportokra (kora- és újszülöttek, idősek) jellemző. Egyes életmóddal összefüggő tényezőktől, így az alkoholizmusról és a dohányzásról is bebizonyosodott, hogy növelik a legionellózis kockázatát.”

A teljes módszertani levél

Vírusok:
COVID19 és az influenza vírusoknak tökéletes búvóhely a klíma, amik a rendszer beüzemelésével kijutva a légtérbe keresnek gazdatestet.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az olyan kórokozók, mint az MRSA, a TBC baktérium, a norovírus, influenzavírus és a koronavírus COVID-19 a beltéri légáramlatokkal terjednek a levegőben. Megfelelő körülmények esetén egyes vírusok a -belélegzett levegővel- akár egy hét után is képesek fertőzni. Egy erős légáramlat a fertőző nyálcseppeket többméternyi távolságra is elsodorhatja, így a kórokozók órákig lebeghetnek a levegőben, és a fertőző személy jelenléte nélkül is megbetegedést okozhatnak.

Penészgombák:
A penészgombák szaporodásának kedvező körülményeket teremtenek a klímák szűrőin megtapadt, átnedvesedett por. A Fekete penész (Stachybotrys chartarum), amely azért nagyon veszélyes, mert a penész kiszáradását követően a levegőbe kerülő gombaspórák nem csupán allergéneket, hanem méreganyagokat (trichotecén vázas mikotoxinokat, például satratoxint) is tartalmaznak, amelyek akár felső légúti vérzéseket is kiválthatnak.

 

A klímatisztítás jelentősége energetikai szempontból.

A légkondicionáló berendezések beltéri egységeiben található szűrőkön fennakadnak a finom porszemcsék, amelyek hónapok alatt lassan, fokozatosan eltömődnek. Ennek egyik eredménye a klíma teljesítményének és hatásfokának romlása. A légkondicionálónak egyre több energiára lesz szüksége a kívánt hőfok eléréséhez, mely növeli a berendezés üzemeltetési költségét. Ez legrosszabb esetben a berendezés meghibásodásához is vezethet.

 

A klímatisztítás folyamata.

Első lépésként a klímát teljesen áramtalanítsuk! A légkondicionáló berendezés tisztítása kiterjed a külső és beltéri egységekre is.

A kültéri egység lamellái közé szorult, a levegő áramlását akadályozó fizikai szennyeződéseket lamella fésűvel vagy nagynyomású levegővel tudjuk kitisztítani.

A beltéri egység burkolatát felnyitva férünk hozzá a klíma szűrőihez. Ezeket könnyedén, szerszám használata nélkül eltávolíthatjuk. A légtechnikai berendezés szűrőit mossuk át, majd rövid időre áztassuk be Masterchem Brite fertőtlenítő-tisztító szerrel. A kívánt fertőtlenítő hatás a koncentrációtól függően 5-30 perc alatt érhető el. A Masterchem Brite széles antimikrobiális spektrumának köszönhetően hatékony a gombák, vírusok és a baktériumok ellen.

Amíg a fertőtlenítő-tisztító szer kifejti hatását, a Master Air Net légkondicionáló tisztító és fertőtlenítő aeroszolt permetezzük be a klíma lamellájára és a csatornákba. A csatornák hatékony tisztításához használja a 60 cm-es hosszabbító szárat!

A Master Air Net a felhordás után sűrű habot képez a felületen, kitöltve a csőjáratok nehezen hozzáférhető helyeit is! A hab halmazállapotnak köszönhetően hosszabb ideig megtapad a koszos, szennyezett felületeken, hatékonyabban kifejtve tisztító- fertőtlenítő hatását. A tisztító aeroszol illatanyagokat is tartalmaz.

 

Gépjármű légkondicionáló berendezés tisztítása, fertőtlenítése.

  • Kapcsolja ki a légkondicionáló berendezést, helyezze be a hosszabbító szárat a légcsatornába.
  • Permetezze be a terméket 15 másodpercig, hogy teljesen kitöltse a szellőző csatornákat.
  • Várjon 15 percet, első bekapcsolás után szellőztesse át a gépjárművet

 

A klímatisztítás végeztével kapcsoljuk be a berendezést, majd ellenőrizzük, hogy a beállított hőfoknak megfelelő-e a kifújt levegő hőmérséklete.

A légkondicionáló tisztítását évente több alkalommal megismételhetjük, az időszakos karbantartási munkálatokat minden esetben bízzuk szakemberekre!

Ajánlott termékeink légkondicionáló berendezések tisztításához: Master Air Net; Masterchem Brite

Tekintse meg Master Air Net légkondi tisztító termékünk bemutató videóját.