Ipari vízkőoldók

Mi a vízkő?

A háztartásokban és iparban használt ivóvíz, a víz összetételétől függően eltérő mennyiségben, többféle ásványi anyagokat, főként kalcium-karbonátot, kalcium-foszfátot, kalcium-szulfátot, cinket és magnéziumot is tartalmaz. A vezetékes vízből kiválva, a kalcium-karbonát és a magnézium-karbonát együtt alkotja a vízkövet.

Mi oldja a vízkövet?

A vízkövet vízkőoldó vegyi anyagokkal, azaz savak használatával viszonylag könnyedén el lehet távolítani, mert a vízkövet alkotó karbonátokat a sav könnyen oldja. Elhanyagolt ipari berendezések, eszközök esetén fordulhat elő olyan mértékű vízkőlerakódás, melyet már csak speciális ipari tisztítási technológiák alkalmazásával: mechanikusan, UHP – ultra magasnyomású tisztító berendezéssel lehet csak eltávolítani, rosszabb esetben a berendezés, eszköz részeinek részleges vagy teljes cseréje válik szükségessé.

Vízkőtől teljesen eldugult hűtőtorony töltet
Vízköves hűtőtorony szórófejek és cseppfogók (tisztítás előtt-után)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hűtőtorony csöveire rakódott vízkőréteg

A hűtőtornyok részein, töltetein, cseppfogóin, rövidebb idő alatt alakul ki vízkő lerakodás a párologtatási funkciójuknak köszönhetően hiszen a párolgó vízzel a vízben oldott ásványi anyagok -valamint újrahasznosított víz esetében egyéb szennyeződések- nem képesek elpárologni, így ezek kirakódnak a hűtőtorony szerkezetén, falán, de legfőképpen a hűtőtorony betétek – hűtőtorony töltetek felületén.

Miért kell a vízkövet eltávolítani?

Az ipari hűtési hatékonyság visszaesésének egyik fő oka, a hőátadó felületekre (hőcserélők csöveire- lemezeire, hűtőtornyok tölteteire) rakódott vízkőréteg és egyéb szennyeződések. A vízkő hatására csökken a hőátadás hatékonysága, a keresztmetszetek leszűkülnek. Ezen kívül, a megfelelő környezeti körülmények kedvezhetnek különböző kórokozók: biofilmek, baktériumok, gombák megtelepedésének és elszaporodásának, melyek komoly higiéniai kockázatokat is rejtenek.

( Legionella teljes módszertani levél)

Melyik a leghatékonyabb vízkőoldó?

Masterchem ipari tisztító- karbantartó anyagaink egyik fő csoportja az ipari vízkőoldó vegyszerek. A termékpalettánkon megtalálható ipari vízkőoldó anyagaink mindegyike egyformán hatékony, ha a megfelelő hígítási arányban, hőfokon, az előírt behatási idővel és eljárással alkalmazzuk az adott felületen.

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő vízkőoldó vegyszert?

A megfelelő vízkőoldó koncentrátum kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

 • Helyi technológiai előírások figyelembevétele!
  • Sok termelőterület saját, vagy a jogszabályok által előírt rendszerben működik. Ilyen például az élelmiszeripari HACCP rendszer, melynek bizonyos pontjai meghatározhatják a vegyi anyagok alkalmazására vonatkozó előírásokat. HACCP rendszerekben használható vízkőoldó koncentrátumaink ezért jól látható címke jelölést kaptak. Ipari vízkőoldó termékeink a gyártó ajánlásával kerülnek HACCP kategóriába.
 • Szennyezőanyag összetételének figyelembevétele!
  • Főként hűtőtornyok üzemeltetésénél jellemző, hogy a nedves, párás környezet kedvezhet biofilmek/biohártyák, algák kialakulásához és elszaporodásához, ugyanakkor ezek a szennyeződések tartalmazhatnak a felületről származó korróziós anyagokat, habarcsot, betont és más egyéb szerves-szervetlen anyagokat is. Így a fenti eseteknél indokolt lehet speciális adalékanyagokat tartalmazó vízkőoldó vegyszer használata.
 • Szennyeződés mértékének figyelembevétele!
  • A hígítási arányokat általában a szennyeződés mértéke határozza meg, más arányban kell a vízkőoldót alkalmazni vastagabb vízkőlerakodás eltávolításánál, más arányban egy vékonyabbnál és más arányban megelőzésképpen.
 • Hordozó felület alapanyagának figyelembevétele!
  • A legtöbb esetben a tisztítandó vízköves felület összetétele kívánja meg a speciális anyagokat, inhibitorokat tartalmazó keverékek használatát. Más vízkőoldót kell alkalmaznunk alumíniumon, csempéken, rozsdamentes acélon, műanyagon vagy üveg felületeken, elkerülendő a felület károsodását.

Teljes vízkőoldó anyagaink listája!