A Legionella veszélyei

 

A Legionella baktérium az utóbbi évtizedek egyik legfenyegetőbb betegségcsoportjának, a legionellózisnak a kórokozója. A legionellózist 1976-ban diagnosztizálták először az Amerikai Egyesült Államokban, az amerikai hadsereg veteránjainak megrendezett 1976-os találkozóján, ahol több mint 220 ember betegített meg, akik közül 34-en életüket is vesztették a fertőzésben.

          • Nagyon kis számban bármilyen természetes vízben, és a vezetékes vízben is megtalálható
          • 20-50 °C között szaporodik, 60 °C felett elpusztul
          • A baktériummal szennyezett aeroszol belégzésével fertőz
          • Elsősorban legyengült immunrendszerű emberek betegednek meg
          • Az általa okozott betegség legfőbb tünetei a tüdőgyulladásra jellemző tünetek

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, 2021-ben pontosító Módszertani levelet tett közzé, amely annak érdekében került kiadásra, hogy a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletben rögzített fő szabályoknak, előírásoknak megfelelő intézkedések gyakorlati megvalósításához segítséget nyújtson. Idézet a fent említett módszertanból:

A teljes legionella módszertani levél itt érhető el.

 

“A Legionella baktériumok természetes vizekben és nedves környezetben kis számban bárhol megtalálhatóak.

A Legionella baktériumok okozta betegségek emberről emberre nem terjednek, a fertőződés háromféle mechanizmus útján jöhet létre: Legionellát tartalmazó közeg belélegzésével (inhaláció), félrenyeléssel (aspiráció) és ritkán közvetlen kontaktussal. A betegség leggyakrabban Legionella baktériumokat tartalmazó aeroszol belégzését követően alakul ki. A Legionella baktérium elméletileg bárkit képes megbetegíteni, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes csoportok, elsősorban az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű emberek különösen érzékenyek a fertőzésre. Ez az állapot számos betegségre (pl. cukorbetegség, daganatos, veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegségek, transzplantáción vagy más műtéten átesett betegek) és bizonyos korcsoportokra (kora- és újszülöttek, idősek) jellemző. Egyes életmóddal összefüggő tényezőktől, így az alkoholizmusról és a dohányzásról is bebizonyosodott, hogy növelik a legionellózis kockázatát.”

 

 

A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő azon létesítmények esetén, ahol a rendelet 1. mellékletének 9. pontja szerinti értékelés magas kockázatot állapít meg, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott módszertani útmutatóban meghatározott gyakorisággal monitoringot kell végezni. Ha a monitoring alapján megállapítást nyer, hogy Legionella-fertőzési kockázat, illetve fokozott kockázat áll fenn, haladéktalanul kockázatkezelésről kell intézkedni.

 

Hűtőtorony állapotfelmérés, tisztítás- fertőtlenítés, illetve karbantartás vonatkozásában lépjen kollégáinkkal kapcsolatba

vagy

Kérje itt egyszerűen árajánlatunkat honlapunk funkciója segítségével