Fémfelületek előkészítése

Akik dolgoztak már különböző fém alkatrészekkel, fém munkadarabokkal, azok számára biztosan ismerős a „fémfelületek előkészítése” kifejezés, mely a fém felületi szennyeződéseinek eltávolítására irányuló eljárásokat foglalja magában.
A fémfelületek előkészítése előfeltétele a fémekkel való munkavégzésnek, mint például a festésnek. A fém felülete ugyanis a felület előkészítés alkalmával válik fémtisztává, ami azt jelenti, hogy ekkor válik korróziós elemektől, vagyis oxidoktól, rozsdától és szulfátoktól mentessé a felülete. A fémfelületek előkészítése a tapadó szennyeződések, úgy, mint a por, korom és olaj-, zsírnyomok, valamint apróbb fémtörmelékek eltávolításáért is felelős munkafolyamat. Ezek alapján a fémfelület előkészítés a szennyezőanyagok természetéből adódóan bevonat eltávolító; oxidmentesítő; zsírtalanító műveletekre választható szét.

 • Az oxidréteg eltávolítására többféle eljárásmód is alkalmas, mechanikus (kézi és gépi) és kémiai úton is. A választott technológia nagyban függ a szennyeződés típusától és mértékétől, valamint a munkaterület biztonsági besorolásától, hordozó anyag típusától, méretétől.
 • A zsírtalanító felületkezelések esetében legelterjedtebb technika a vegyszeres tisztítás, mint felület előkészítés.
 • Bevonat eltávolítás esetén ugyancsak beszélhetünk mindhárom technológiai eljárásról a fémfelület előkészítését illetően, illetve mindenképp meg kell még említeni az UHP technológia használatát is, mint lehetséges felület előkészítő- felület tisztító eljárás.

 

A fémfelület előkészítésének célja, hogy az anyag megfelelő tapadófelülettel, úgynevezett passziváló réteggel rendelkezzen az alapozófesték optimális tapadása érdekében. Egyes speciális termékek -felülettisztító ismérvükön túl- állagmegóvó tulajdonsággal is rendelkeznek így alkalmazásuk több szempontból is célszerű. A tapadást, a bevonó réteg és a fémfelület között fellépő mechanikai, illetve adhéziós erők valósítják meg, mely tapadás tovább javítható a fémfelület megfelelő mértékű érdesítése által. Mindez az érdesítés során az érintkezési területen megjelenő specifikus adhéziónak köszönhető.

A fémfelületek előkészítése tehát az előzőekben ismertetett módokon történhet. Fontos azonban megemlíteni, hogy az előkezelés módjának megválasztása függ az alapozó festék típusától, valamint a fémfelületet érintő, várható igénybevétel mértékétől és a felület anyagától, méretétől továbbá elhelyezkedésétől is. Ezeket a szempontokat a tartósság miatt szükséges szem előtt tartani a felület előkészítés alkalmával, és ezen szempontok alapján változhat a szükséges előkészítési mód. Ezek mellett a festékrétegek egymásra ható kölcsönhatásait is ajánlott figyelembe venni az alapos tisztítás érdekében. Az aprólékos tisztítással ugyanis javítható a fémfelület tapadó képessége és korrózióállósága.

A fémfelületek előkészítése során a következő tisztasági fokozatok elérhetők:

 1. K0: Fémes fényű, egységesen és teljesen fémtiszta felület.
 2. K1: Összességében tiszta fémfelület. A szennyeződéseket nagy részben eltávolították, csupán csak árnyalatban vagy mély bemosódások alján marad nyomuk.
 3. K2: Mérsékelten tiszta felület, melyen matt vagy kevésbé fémes fényű foltok találhatók.
 4. K3: Mérsékelten rozsdás felület, ahol előfordulnak matt vagy fémes fényű foltok.

 

Fémfelület előkészítés előtt tekintse meg webáruházunk termékeit, hogy professzionális készítményekkel láthasson neki a munkának.

 • Masterchem PD500 termékünk használatakor a fémfelület -egy közbenső rétegnek köszönhetően- aktív állapotba kerül, ami nagyban elősegíti a különböző festékrétegek megtapadását a felületen.
 • Masterchem PD800 vas-foszfátozó termékünket elsősorban acélfelületek előkészítéséhez ajánljuk. Használata során a létrejött foszfátréteg kitűnő tapadást biztosít minden szerves bevonat számára.
 • Masterchem Rust Converter rozsdaátalakító, kémiai alapozó termékünk a felhordás után rövid idővel egy kemény, ám rugalmas fekete polimer réteget képez, ami ellenáll a hőtágulás következtében fellépő alakváltozásoknak is. Termékbemutató videó
 • Festék eltávolításhoz Masterchem Paint Remover termékünk a legideálisabb választás, mely alkalmas: szintetikus, nitro, poliuretán, epoxi, akril alapú festékek eltávolítására, szinte minden hordozó felületről.

 

Cégünk szükség esetén a megfelelő szakemberekkel kínál megoldást vegyszermentes fémfelület tisztításra, bevonat és festékréteg eltávolításra, tartályok- silók, kádak tisztítására ultra magasnyomású, vagy melegvizes magasnyomású tisztító berendezésekkel. Olvassa el ezzel kapcsolatos írásunkat is