hőcserélő tisztítás

Hőcserélő tisztító folyadékok

 

Hőcserélő tisztítási szolgáltatásainkhoz az alábbi hőcserélő tisztító folyadékokat, vegyi anyagokat használjuk és ajánljuk mindenki számára:

MASTERCHEM SC POWDER – Kristályos szerkezetű vízkőoldó

MASTERCHEM FERRACID CITROVízkő és mészoldó koncentrátum 

MASTERCHEM S2Vízkőoldó anyag hűtőtornyokhoz, komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM S2 NFHVízkőoldó koncentrátum komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM AF 1 – Habzásmentes zsírtalanító koncentrátum – passziváláshoz!

 

Hőcserélő tisztításhoz használható vegyszerek

Minden típusú hőcserélő esetében fontos a megfelelő hőcserélő tisztító folyadék megválasztása. Ez függ a szennyeződés fajtájától és mértékétől, valamint a hordozófelület alapanyagától is. A rendszerint nem megfelelően kiválasztott vagy nem megfelelő koncentrációban hígított hőcserélő tisztító folyadék csőlyukadást, lemezes hőcserélőknél a lemezek átlyukadását, valamint tömítő és forrasztó anyagok esetében roncsolódást okozhat. A hőcserélők vegyszeres tisztításának végső lépéseként, a megtisztított, átöblített fémfelület passziválása szükséges!

Csőköteges hőcserélő tisztítása

Csőköteges hőcserélőknél a külső szigetelés és zárófedél eltávolítása után kezdődhet a mechanikus, furatonként történő forgókefés tisztítás. A mechanikus tisztítás után következik a hőcserélő savazás: Masterchem vegyszerrel történő beáztatás, majd a beoldási idő elteltével forgófejes magasnyomású mosóval történő tisztítás.

Lemezes hőcserélők tisztítása

Lemezes hőcserélők esetében célszerű a lemezeket egyesével eltávolítani és megszámozni, hogy a munkafolyamat után ugyanabban a sorrendben kerüljenek vissza. A gumi tömítések cseréjénél -amennyiben azok ragasztással voltak rögzítve- távolítsuk el a ragasztóanyag maradványokat Master Starter ragasztó eltávolító sprayvel, és kezdjük meg a lemezek felületére rakódott szennyeződések eltávolítását a megfelelő Masterchem tisztító anyagokkal. A tiszta és zsírmentes lemezekre helyezzük fel az új gumi tömítéseket.

Hőcserélő tisztítása házilag

Ön is elvégezheti hőcserélőinek tisztítását, külön erre a célra létesített LMP (lerakódás mentesítő program) csomagjaink használatával. A tisztítandó hőcserélő térfogatának megfelelő csomag egyszerűen megrendelhető Masterchem webáruházunkból, vagy területileg illetékes értékesítőinktől. A lerakódás mentesítő program tartalmazza a szükséges mennyiségű tisztító- vízkőoldó vegyi anyagokat, a szivattyút és a csatlakozókat, a munkavédelmi csomagot, a pH méréshez szükséges eszközt és a technológiai folyamat leírását.

További információkért, segítségért forduljon bizalommal területileg illetékes kollégáinkhoz!

Hőcserélő tisztítás a rendszer megbontása nélkül

A megbontás nélküli tisztítással, nagyságrendekkel kevesebb állásidővel végezhető el a hőcserélő karbantartása. Ez kiegészül egy tömítés cseréből adódó idő és költségmegtakarítással, ami egy ekkora méretű eszköz esetén milliós nagyságrendű összeg. A költség oldalon az alacsonyabb humán erőforrás szükséglet miatt további megtakarítás keletkezik. Összefoglalva alacsonyabb bekerülési költség és rövidebb kiesési idő mellett azonos eredmény érhető el.

Hőcserélő tisztítás a rendszer megbontásával

A megbontott, szétszedett hőcserélő teljes felülete, a szennyeződés fajtája és mértéke is szemrevételezhető, így szükség esetén meghatározhatók és elvégezhetők karbantartási, javítási folyamatok is. Mechanikai tisztítással nagyobb fokú tisztítási hatékonyság érhető el.

A hőcserélő tisztítása

A csöves és lemezes hőcserélők, valamint egyéb fűtő-hűtő rendszerek hatékony és energetikailag gazdaságos üzemeltetésének érdekében elengedhetetlen a rendszeres és szakszerű hőcserélő karbantartási- tisztítási munkafolyamatok elvégzése. Az ásványi anyag lerakódásoknak köszönhetően lecsökken a rendszer keresztmetszete, rossz hővezető tulajdonságuk miatt romlik a hőátadás hatékonysága, ezzel arányosan nő az üzemeltetési költség.

A hőcserélő tisztítása a berendezés teljesítményének visszaesésénél válik szükségessé. Ehhez folyamatosan ellenőrizni kell a rendszer primer és szekunder oldali nyomás értékét, és a hőmérsékleti paramétereket. Az új és előzőleg mért adatok közötti eltérés lehet iránymutató a berendezés tisztításának elrendelésére.

Hőcserélő savazás ára

Ahogy minden ipari tisztítási szolgáltatás esetében, a hőcserélő savazás, vagy az azokhoz szükséges hőcserélő tisztító folyadékok meghatározásához, árkalkulációhoz ismernünk kell a teljes rendszer térfogatát, a hőcserélő fajtáját, típusát, a korábban elvégzett hőcserélő tisztítási- karbantartási munkafolyamatokat és időpontokat.

Az említett információk ismeretében már tudunk árat kalkulálni, ugyanakkor fontos tudni, hogy területileg illetékes kollégáink díjmentesen helyszíni felmérést is végeznek!