ipari zsíroldó

Több, mint 15 év tapasztalata a professzionális ipari tisztító- karbantartó anyagok alkalmazásában

Értékesítési menedzsereink partnereinkkel közösen, heti rendszerességgel tesztelik professzionális tisztító- karbantartó termékeink hatékonyságát ipari környezetben, valós problémákra nyújtva megoldást, immár több, mint 15 éve. Ezeket a közösen szerzett tapasztalatokat partnereink gyártási kapacitás és költséghatékonyság növelésére, termékeink fejlesztésére, illetve esettanulmányként kollégáink képzésére használjuk, az eredményeket videó formájában bárki számára elérhetővé tesszük. Az elmúlt évek során, a közel 19.000 termékteszt kiértékelése, esettanulmánya, valamint tisztítási- karbantartási szolgáltatásaink tapasztalata alapján készítettük el ezt a rövid, de annál hasznosabb leírást ipari zsíroldó termékeink vonatkozásában.

 

Melyik a leghatékonyabb zsíroldó?

Azok a vegyületeket, melyek a vizes oldatban hidroxidiont szabadítanak fel, ezáltal az oldat kémhatását, azaz a pH értéket növelik, bázisoknak vagy lúgoknak nevezzük. Ezek a vegyi anyagok kiváló zsíroldók, mely anyagokat főként koncentrátumként értékesítjük az ipar számára.

Általánosságban elmondható, hogy a leghatékonyabb zsíroldószerek erősen lúgos kémhatású vegyi anyagok, melyek a legmagasabb pH értékkel rendelkeznek. Ez a magas érték a protonfelvétel/hidroxidion-leadás megfelelő arányának köszönhető. A legismertebb és egyben legerősebb lúg a nátronlúg, azaz a nátrium-hidroxid, ami vízben oldva exoterm reakció mellett erősen lúgos oldatot képez, ami a legtöbb felületet roncsolja!

Masterchem ipari zsíroldó folyadékjaink mindegyike egyaránt hatékonyan alkalmazható az ipar különböző szegmenseiben. Ugyanakkor a megfelelő zsírtalanító kiválasztása nagy jelentőséggel bír az elvárt tisztítási eredmény mellett a költséghatékonyságban is.  

A leghatékonyabb zsíroldó meghatározásához a helyszínen, egy termék teszt keretein belül kerülhet sor. Az adott szennyeződésen több típusú zsíroldó is tesztelhető, a megfelelő zsírtalanító fajtája mellett pedig megállapítható a hígítási arány is. Termék tesztekkel kapcsolatban forduljon bizalommal területileg illetékes kollégáinkhoz.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő zsíroldót?

A megfelelő zsíroldó kiválasztásához az alábbi szempontokat kell együttesen figyelembe venni:

1, Helyi technológiai előírások

Sok termelőterület saját, vagy a jogszabályok által előírt rendszerben működik. Ilyen például az élelmiszeripari HACCP rendszer, melynek bizonyos pontjai meghatározhatják a vegyi anyagok alkalmazására vonatkozó előírásokat. HACCP rendszerekben használható zsíroldó termékeink ezért jól látható címke jelölést kaptak. Ipari zsíroldó vegyszereink a gyártó ajánlásával kerülnek HACCP kategóriába, melyeket egységes jelöléssel látunk el.

 

2, Zsíros szennyeződés típusa

A zsíros szennyeződések összetétele ipari területenként változik. Termékpalettánk az ipar minden területére kínál hatékony megoldást, az élelmiszeripari zsíroldóktól kezdve a felülettisztító és fémfelület előkészítő zsírtalanítókon át, egészen a petrolkémiai üzemekben keletkező olajos- zsíros szennyeződések eltávolításához.

 

3, Szennyeződés mértéke

A szennyeződés mértéke szintén fontos szempont a megfelelő zsíroldó kiválasztásakor. Itt vegyük most például az ipari konyhai elszívórendszereket, melyek napi igénybevételük miatt, a rendszer teljes keresztmetszetén folyamatosan, rétegről-rétegre rakódik le az olaj- és zsírgőz, ami hónapok alatt elérheti a centiméteres vastagságot is. Ilyen esetekben kerülnek alkalmazásra a magas pH értékű ipari zsíroldó koncentrátumok.

Minden zsíroldó koncentrátum pH értéke eltérő. Erősen lúgos termékünk a Masterchem D400, ami a pH-skála tetején foglal helyet, főként erősen szennyezett felületek tisztításához ajánljuk, illetve mi is gyakran használjuk zsíros konyhai tisztítási szolgáltatásoknál. Ezzel szemben egy gyenge- közepesen szennyezett felületre elegendő egy alacsonyabb pH tartalmú zsíroldó is, míg általános tisztításnál kiválóan alkalmazható Masterchem D100 illatosított zsírtalanító termékünk.

 

4, Tisztítandó felület anyaga, és/vagy további munkafolyamatok

Nagyon fontos szempont még a zsíros szennyeződést hordozó felület alapanyaga. A magas pH értékű zsíroldók roncsolhatják bizonyos anyagok felületét, ezért célszerű próbatisztítást végezni egy kis felületen, majd a kapott eredménynek megfelelően eljárni: más típusú zsíroldót, vagy tisztítási eljárást választani.

Bizonyos esetben a felület a tisztításon kívül igényelhet speciális eljárásokat is. Ilyen például a felületvédelem, a korróziómentesítés, a kondicionálás- passziválást stb. Speciálisan fejlesztett tisztító- zsírtalanító termékeink ezért további adalékokat is tartalmaznak, melyekről a termékek technikai adatlapjai nyújtanak bővebb tájékoztatást. Az aktuális termék adatlapokat lapozható katalógusként elérheti, le is tölthet weboldalunkról. Speciális, fémfelület előkészítő anyagainkról itt tudhat meg többet: fémfelület zsírtalanítás, foszfátozás, korróziómentesítés

 

5, Alkalmazandó tisztítási technológiai, amely történhet:

  • permetezéssel, például vegyszerálló szórófejes flakonból
  • ecseteléssel
  • merítéssel
  • habgenerátorral
  • ultrahangos tisztító berendezéssel
  • CIP rendszeres tisztítással
  • tisztító- takarító gépekkel

 

Ipari zsíroldó koncentrátumok:

A zsíroldó koncentrátumokat minden esetben hígítani szükséges! A hígítási arányokat a zsíros szennyeződés összetétele mellett, annak mértéke is meghatározza. Általánosan elmondható, hogy egy gyenge- statikus zsíros szennyeződés eltávolításához elegendő egy 3-10%-os oldat, míg egy erősebb zsíros szennyeződéshez szükséges lehet 20%-os vagy nagyobb töménységű oldat. Konyhai eszközök zsírtalanításánál gyakran számolni kell ráégett olaj és zsíros szennyeződésekkel, melyek eltávolításához hosszabb behatási idő mellett mechanikai behatás is szükséges lehet.